lördag 3 maj 2008

Rosa stjälkar och gröna frön

Medan vi var på Legoland i strålande solsken, så hade det tydligen regnat en del hemma i Skåne, för jösses vad saker och ting (och ogräs) hade växt sedan vi åkte hemifrån! Rabarbern stod och ropade på att få bli plockad och förädlad, så den fick bli eftermiddagsfika idag. Smulpaj är ju supergott i all sin enkelhet, men också enkelt att hotta upp. Sockret ersatte jag med honung, och sedan lade jag till lite frön och nötter. Ta vad du har hemma, grovhacka dem om du vill ha tuggmotstånd och snygga bitar, eller finhacka om du - liksom jag - har skeptiska barn!

Pimpad rabarberpaj

500 g rabarber
1 dl flytande honung (vanlig honung blir flytande på ett kick i mikron)
1 msk potatismjöl

smuldeg:
100 g smör
2 msk socker
1 dl fullkornsvetemjöl (eller vanligt förstås)
1 dl havregryn
2 msk pumpafrön
2 msk solrosfrön
2 msk sötmandel
1/2 tsk kardemumma

Skala rabarbern om den är grov, dela i småbitar, och lägg i en pajform. Ringla över honung, och sikta över potatismjöl.
Smält smöret, och blanda i övriga smuldegsingredienser, hacka frön och nötter först. Fördela smuldegen över rabarbern, och grädda i 225 grader ca 15 min. Servera ljummen med vaniljglass, gärna ute i vårsolen!

Och jo, en bild hade varit snyggt här, för pajen blev trevligt grönprickig, men då krävs det ju att man har laddade batterier till sin kamera...

Inga kommentarer: