söndag 5 oktober 2008

Lördagskorv

Nu är det dags för mat. Först lördag. Vi höll oss hemifrån under en stor del av dagen pga husvisningen (jodå, det kom tre spekulanter, alla verkade intresserade, vi får väl se imorgon om någon vill återkomma), så väl hemma igen fick det bli snabblagat. LunnaMelle är en lokal specialitet, världsberömd i hela Lund, men går även att få tag på här i typ grannkommunen. Kryddningen är hemlig, men kryddnejlikan går inte att ta fel på. Jag stekte några, och serverade med följande tillbehör:

Kryddig russinbulgur
2 port

1/2 gul lök
1 msk smör
några stänk vardera av malen kanel, kardemumma och ingefära
1/2 dl russin
2 dl vatten
1/3 kycklingbuljongtärning
1 dl grov bulgur

Finhacka löken och fräs mjuk i smöret. Tillsätt kryddorna och russinen efter en stund och låt fräsa med ett par minuter. Häll i vatten och buljongtärning och låt koka upp. Tillsätt bulgur och låt koka på svag värme i 10-12 minuter (man kan lika gärna stänga av plattan och låta kastrullen stå kvar på eftervärmen. Låt eventuellt eftersvälla några minuter. Servera med en citronklyfta.

Enkel men grym tomatsås
4-5 port

1 msk smör
2 msk tomatpure
1 burk hela tomater
2 msk granatäppelsirap
rivet skal av 1/3 citron
salt och svartpeppar

Smält smöret, låt tomatpuren fräsa under omrörning ett par minuter. Tillsätt burktomaterna, mosa sönder dem lite. Låt koka på svag värme utan lock under tiden du fixar resten av maten, minst 10-15 minuter. Stavmixa, tillsätt granatäppelsirap och citronskal, och låt koka en liten stund till. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vi åt korv, bulgur, tomatsås och haricots verts. Jag tyckte det var supergott, och försökte sälja bulguren till barnen under namnet "pepparkaksbulgur med russin". Det funkade inte. Konstigt ;-)

Inga kommentarer: