Fänkålsdoftande fisksoppa med apelsinmajonäs
4 port
Soppa:
1 gul lök
6 små potatisar
3 morötter
1 tsk fänkålsfrön
en klick smör
1 liter fiskbuljong (vatten + 2 tärningar)
400 g sejfilé
saften av 1/2 apelsin
salt och vitpeppar
2 dl kokta linser
Apelsinmajonäs:
1 äggula
1 dl rapsolja (jag tog 50/50 av vanlig och kallpressad)
det yttersta gula skalet av 1 apelsin
saften av 1/2 apelsin
salt och vitpeppar
Skala och finhacka lök, potatis och morot. Fräs en stund i smöret i en gryta tillsammans med fänkålsfröna. Tillsätt sedan vatten och buljongtärningar, och låt koka 15-20 minuter. Stäng sedan av plattan men låt grytan stå kvar, och tillsätt sejfilén skuren i småbitar, samt apelsinsaften. Låt stå med locket på i 5 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar. Blanda i linserna.
Apelsinmajonäsen kan man göra medan soppan kokar. Vispa samman äggulan med oljan, droppvis först, sedan i tunn stråle. Smaksätt med finhackat apelsinskal, apelsinsaft, salt och peppar.
4 kommentarer:
Det var en bra piffklick. Lägger på minnet.
Mimmi: dessutom är piffklick ett väldigt bra ord!
det där såg riktigt gott ut så det receptet tror jag att jag snor!
mien
Mien: Sno på du, det är ju själva tanken! Kul att se dig här förresten, jag gillar din blogg jättemycket.
Skicka en kommentar