Inspirationen fick jag av ett recept på förra veckans Mossagårds-blad och ett recept som jag hade läst hos Fröken Dill, här, men inte mindes i detalj. Dessutom ville jag blanda i lite grönkål, som jag hade köpt på Bondens förra lördagen. Så här blev resultatet av min skapelse - superduper ur LCHF-synpunkt, och väldigt gott dessutom. Kanske skulle jag öka lite på gräddfilsmängden i förhållande till grädden nästa gång, syran är välbehövlig. Det blir en ganska såsig rätt, så det räcker att komplettera med kött, så är middagen klar!
Squash- och grönkålsgratäng
4-5 port
250 g grönkål
(buljong)
400 g squash
1 stor purjo
en rejäl klick smör
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl gräddfil
150 g riven lagrad ost
en dryg tsk örtsalt
Skölj grönkålen noga, och repa av bladen från den tjocka nerven i mitten. Koka upp en stor kastrull med vatten (ev med buljongtärning i), och förväll kålen i 10 minuter. Låt den sedan rinna av ordentligt i durkslag. (Tycker du som jag att det vore slöseri att därefter slänga buljongen så sparar du förstås den för att koka soppa på.) Skär squashen i bitar, och strimla purjon. Stek dem mjuka i smör, och lägg dem sedan i en smord ugnsform. Nu har grönkålen runnit av och dessutom hunnit svalna lite, så krama ur det sista vattnet, hacka den, och fördela den sedan överst i formen. Vispa ihop grädde, gräddfil, ost och örtsalt och häll blandningen över grönsakerna. Grädda i 225 grader varm ugn, ca 15 minuter, till fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar