söndag 30 mars 2008

Lammgryta med fänkål och apelsin

7-800 g lammgrytbitar med ben / lammbog i skivor
1 gul lök i bitar
3 vitlöksklyftor, kluvna på längden

Bryn i omgångar i rapsolja, gärna även någon msk av sardellolja (jag har sparat oljan i en liten burk, när sardellerna är slut) och oljan från burken med soltorkade tomater. Lägg över i kastrull. Tillsätt:

5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk granatäppelsirap
4 hela soltorkade tomater i olja
1 burk hela tomater (mosa sönder med handen när du lägger dem i grytan)
2 tsk fänkålsfrö
2 tsk herbes de provence (eller blanda rosmarin, timjan, och vad kan det mer vara - dragon?)

Koka i en timme eller tills köttet lossnar från benen. Tillsätt sedan:
2 vitlöksklyftor, finrivna
skal och saft av en apelsin
2-3 lagerblad
1 burk stora vita bönor, sköljda och avrunna

Koka ytterligare 15 minuter. Klart! Servera med bulgur.

Inga kommentarer: