fredag 5 december 2008

A(nother) lasagna to die for

Krusmynta gör en grym lasagne (därav rubriken). Nu är hon av den lite mer mystiska sorten, och förbryllar sina gäster med hemliga ingredienser ;-). Själv är jag som en öppen bok, och det här är min väg till fredagsharmoni. Nycklarna till lasagne-framgång är - enligt mig - bacon, vin, lång koktid och god ost. Såhär gick det till ikväll:


Annicas lasagne
4-6 port

köttfärssåsen:
2 gula lökar
1 solo-vitlök, eller ett par klyftor vanlig vitlök
en rejäl skvätt olivolja
1 pkt bacon
600 g nötfärs
5 dl rödvin (jag använde Prego Rosso, billig italienare på tetra, helt OK i maten, men inget att ha i glaset, trust me...)
2 msk kalvfond
1/2 dl balsamvinäger (eller rättare sagt, den färgade vitvinsvinäger som Zeta mfl märkligt nog får kalla balsamvinäger..)
1 tetra passerade tomater
1 msk torkad oregano
salt och svartpeppar

bechamelsåsen:
25 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
salt, vitpeppar, och pyttelite riven/mald muskot

till montering:
lasagneplattor, kanske 10 st (jag hade gröna, spenatfärgade plattor, men det gjorde nog ingen skillnad på smaken)
2 påsar riven Allerum Präst

Börja med köttfärssåsen. Hacka lök och vitlök, låt mjukna i olivoljan. Tillsätt bacon klippt i småbitar, och färsen. Finfördela färsen och stek blandningen tills all färs är genomstekt. Tillsätt därefter vinet, och låt koka på medelhög värme utan lock tills den mesta vätskan har kokat bort. Det tar en stund, men det är bara bra. Tillsätt sedan kalvfond, balsamvinäger och passerade tomater, och låt koka tills såsen har lagom tjock, inte för såsig, konsistens. Krydda med oregano, och salta och peppra.

Dags för bechamelsåsen, inget märkligt här - Smält smöret, häll på mjölet, blanda runt med en visp, och tillsätt mjölken, lite i taget och vispa ut klumparna. När all mjölken är i, koka 3 minuter på svag värme under ganska konstant omrörning i botten, och smaka sedan av med salt, peppar och muskot.

Dags att bygga lasagne. Börja med ett tunt lager köttfärssås, sedan plattor, köttfärssås och bechamelsås, så långt det räcker. Någonstans i mitten häller jag på den ena påsen ost. Avsluta med köttfärssås, bechamelsås, och sist den andra påsen ost. Grädda sedan i den temperatur och tid som lasagneplatt-förpackningen anger, i mitt fall blev det 20 minuter i 200 grader. Ät och njut! Sallad är gott till, förresten.

2 kommentarer:

Rebecca sa...

Lasagne är verkligen to die for!

Annica sa...

Rebecca - visst är det! The mother of all comfort foods, liksom.