Kålpudding GI-style
ca 10 port
1 dl hel dinkel
1,5 kg vitkål
2 liter vatten + 2 tsk salt
2 msk sirap
1,5 msk mörk soja
800 g fläskfärs
2 tsk salt
3 ägg
1,5 tsk kryddpeppar
några drag med vitpepparkvarnen
3 dl mjölk
2 dl creme fraiche
Koka dinkeln. Beroende på vilket märke du använder ska den eventuellt blötläggas först (t ex Saltå Kvarn). Friggs har en sort som man bara kokar direkt. Koktiden är också väldigt olika, läs på förpackningen. Kolla i god tid, kan vara bra att veta om man ska börja redan dagen innan. En genväg som förmodligen funkar hur bra som helst är att använda Zetas kokta matvete på burk, ta 2-3 dl.
Skär kålen i små bitar. Koka upp vatten och salt, lägg i kålen och låt den koka 5 min. Häll av vattnet. Blanda den varma kålen med sirap och soja.
Blanda färsen först med salt och sedan med dinkel, ägg, kryddor, mjölk och creme fraiche. Smeten ska bli ganska lös.
Bred ut hälften av kålen i en stor ugnsform, lägg på färsen i ett jämnt lager och därefter resten av kålen. Sätt in formen mitt i ugnen i 250 grader, och sänk värmen direkt till 200 grader. Grädda ca 1 timme. Servera med lingonsylt, och potatis om du vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar