fredag 30 oktober 2009

Laxgryta

Ikväll har jag lagat en laxgryta, av den trygga typen. En sådan där gryta som man vet kommer att smaka bra, inget experimentellt inslag överhuvudtaget. Perfekt, om man som jag, har svärföräldrarna på besök. Nog för att de har fått uppleva experimentell matlagning av såväl första som andra graden i mitt kök, förresten. Men såhär en fredagkväll när det känns som om hela världen utom jag har haft höstlov en vecka, var det läge för ett säkert kort. Hade jag haft konjak hemma, så hade det nog kunnat hamna en tesked eller två i grytan, men det blev förstås gott utan också. Mjuka fina smaker i grytan, och så sätter man maken på att pressa potatis. Klagar barnen på att det är för mycket lök i grytan, så påminner man dem om att det blir hemlagad glass till efterrätt för dem som äter upp.

Laxgryta med purjo och tomat
8 port

1 stor purjo
2 rödlökar
en rejäl klick smör
2 msk tomatpure
2 dl vatten
2 burkar körsbärstomater (konserv alltså)
4 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
1 tsk röksalt
vitpeppar
(1/2 msk konjak)
800 g laxfile
400 g räkor med skal
dill

Ansa, klyv och skiva purjon tunt. Skala och halvera rödlöken och skär den i tunna båtar. Smält smörklicken i en stor gryta och fräs löken på svag värme tills den är mjuk och medgörlig. Tillsätt tomatpure, öka värmen något, och låt fräsa någon minut till. Tillsätt vatten, burktomater, creme fraiche, hummerfond, röksalt och peppar. Låt koka under lock i ca 20 minuter. Skala under tiden räkorna och skär laxen i kuber, ca 2x2 cm. OK, 2x2x2 då, om man ska vara petig. Häll i konjaken, om du vill och har någon, låt puttra någon minut. Dra sedan i laxen, blanda runt försiktigt och stäng av värmen, låt grytan stå kvar på plattan i 5-6 minuter. Hacka dillen, och rör sedan i den och räkorna. Klart! Servera med pressad potatis och ärtor. Ta ett glas vitt vin till, om det är fredag. Och det är det ju.

Inga kommentarer: