Farmors fiskgratäng - som jag minns och tolkar den
4 port
2 gula lökar
smör till stekning
400 g torsk-, sej- eller koljafilé
1 kg mjölig potatis
smör och mjölk till potatismoset
1 äggula
2 msk smör till currysåsen
2 tsk curry
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
0,5 fiskbuljongtärning
salt, vitpeppar
Skala och hacka lökarna. Mjukstek löken på medelvärme, minst 10 min, och lägg dem sedan underst i en ugnsfast form. Koka upp duktigt saltat vatten i en kastrull, lägg i fiskfilébitarna, stäng av värmen och låt stå under lock i 5 min. Lägg sedan fisken på löken. Koka potatisen mjuk i bitar och mosa sedan till mos med smör, mjölk och en äggula. Krydda moset med salt och vitpeppar. Klicka ut moset längs kanterna på ugnsformen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt curry och vetemjöl, och vispa sedan ner mjölk (vispa bort klumparna med någon dl först, häll sedan i resten) och grädde. Smula ner fiskbuljongtärningen, låt koka upp och koka på svag värme under omrörning i några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen över fisken i formen. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 15 minuter.
5 kommentarer:
låter super! Ska idag laga thaifisk. Fiskrecept är alltid bra, så man inte fastnar i ungsgrillad lax-träsket.
Jo.. fast värre träsk än så kan man väl fastna i ;-)
Stämmer bra det!
Åh så gott det låter. Det recepet måste jag prova.
Sanna: Mycket sås och lite potatismos då ;-)?
Skicka en kommentar