Det här är ett bra recept om man: a) har gott om äpplen och vill göra paj, men är trött på äpple-kanel-grejen; b) har frysen full av äggvitor efter att ha använt en massa äggulor till glass; eller c) vill använda sin fånigt dyra, grymt fula men väldigt praktiska spritsgrej som man "råkade" köpa på ett Tupperware-party..
Äppelpaj med gröna russin och kardemumma
pajskal:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl (byt gärna ut 0,5 dl mot skrädmjöl, havregryn eller något annat kul)
1 msk socker
1 msk psylliumfrön (inte nödvändigt alls, men skalet blir skojigt prickigt och GI-värdet sänks marginellt)
3 msk vatten
äppelfyllning:
3-4 ganska stora äpplen
1,5 dl äppeljuice
1 dl råsocker
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 dl gröna russin
rivet skal av 1/2 citron
0,5 msk potatismjöl + någon msk vatten
marängtopping:
3 äggvitor
0,75 dl socker
Kör smör, mjöl, socker och psylliumfrön i matberedare till en deg. Häll i vattnet medan maskinen går. Tryck ut degen i en pajform (har du "råkat" köpa en sådan här så kan du ju använda den, men räkna inte med många sekunder i tidsvinst..) Låt formen med degen kallna i kylen en halvtimme, eller tio minuter i frysen. Förgrädda i 200 grader, 10 min.
Skala och skär äpplena i små bitar. Koka dem mjuka i äppeljuicen tillsammans med socker, kardemumma, russin och citronskal, det tar 5-15 min beroende på äppelsort och bitarnas storlek. Blanda potatismjöl med lite kallt vatten, häll i äppelkoket och låt koka upp.
Hit går det jättebra att förbereda. När det är dags att grädda av pajen, häll i äppelkrämen i pajskalet. Vispa äggvitor och socker tills det är fast nog att spritsa, och gör sedan små toppar över hela pajen. Det går förstås bra att bre ut marängsmeten också. Grädda pajen i 150 grader i 15 minuter, eller tills marängen har fin färg på topparna.
Pajen är god som den är, men glass till gör absolut ingen skada.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar