lördag 15 november 2008

Lördagsfisk

Idag har jag lagat fisk som föll barnen i smaken. 5-åringen hjälpte till när jag lagade mat, och han tycker att det är kul när mamma är lite crazy - som idag, när det doftade kokoskakor från stekpannan när jag stekte fisk (det gjorde det verkligen!). Själv rev han morötter, med bravur. Jag gjorde också en quinoarätt med mild currykryddning, som även fick en frisk smak av citron. Dressingen gör den så saftig att ingen sås behövs.


Kokosfisk
4 port

4 portionsbitar av vit fiskfilé, jag använde pangasius
salt och vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 ägg
2,5 dl kokosflingor
rapsolja att steka i

Salta och peppra fisken. Dubbelpanera den i vetemjöl, ägg och kokosflingor. (Den som har tips på hur man undgår att få kvadrupelpanerade fingrar i den här processen är välkommen att höra av sig.) Stek fisken i rapsolja på medelstark värme.

Curryquinoa
2 port

1/2 gul lök
2 msk rapsolja
1 tsk curry
2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1 dl vit quinoa
saften av 1/2 citron
2 msk kallpressad rapsolja

Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme tillsammans med curryn i rapsolja i några minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka upp. Skölj quinoan i ljummet vatten, och tillsätt den när vattnet kokar. Låt koka på svag värme med lock i 15 minuter. Stäng sedan av plattan och ta av locket, men låt kastrullen stå kvar en stund medan resterande vätska absorberas av quinoan eller dunstar av, det är nog lite av varje.. Blanda sedan ner citronsaft och kallpressad rapsolja, och servera med lite pumpafrön att strö över om du vill.


Innan vi lämnade vårt gamla hus, så tog vi förstås med oss de grönsaker som fanns kvar i grönsakslanden och växthuset. Dagens morötter var de sista ur den här högen.

Inga kommentarer: