onsdag 6 augusti 2008

Quinoatips

Det är mycket zucchini som ska ätas upp nu... det säger bara plopp, så har de blivit 30 cm stora. Jag gillar att riva ner dem och eventuellt blanda med andra grönsaker och fräsa runt ett par varv i stekpannan. Eller så kan man röra ihop dem med kokt quinoa, som jag gjorde igår, det blev väldigt gott! Quinoa smakar inte så himla kul bara för sig själv, tycker jag, men kokar man den i buljong och rör i lite vinägrettdressing eller liknande när den är färdig och fortfarande varm, då blir det andra grejer! Förhållandet mellan grönsaker och quinoa är inte så himla viktigt, man kan egentligen bara blanda ihop vad man har hemma. Receptet nedan visar hur jag gjorde igår, det blev riktigt gott. Dillen är pricken över i:et!

Quinoa med grönsaker
ca 3 portioner

1 zucchini
2 morötter
1 färsk lök
rapsolja till stekning
1 dl vit quinoa
2 dl vatten
1/4 grönsaksbuljongtärning
1 msk vitvinsvinäger
dill, kanske 2-3 msk hackad
vitpeppar
ev salt

Riv zucchinin och morötterna på grova sidan av rivjärnet. Finstrimla löken, även blasten om den är fräsch. Fräs grönsakerna tills de är mjuka i rapsoljan. Det blir rätt mycket grönsaker med mycket vatten i, så de kanske blir mer kokta än stekta, men det spelar inte så stor roll. Skölj quinoan i varmt vatten, koka upp vattnet och tillsätt de sköljda fröna. Koka dem 15 minuter under lock, och låt sedan stå och eftersvälla några minuter. Blanda quinoan med grönsakerna, vinäger och dill. Smaka av med nymald vitpeppar och ev salt. Servera som veggorätt eller med... ja, det funkar nog till det mesta!

Inga kommentarer: