Sedan gick det ju inte att låta bli att grilla på lördagskvällen. Barnen önskade sig hamburgare, och då bakade jag egna hamburgerbröd - med surdeg förstås! Jag anger i receptet nedan hur jag gjorde, det blev ganska mycket surdeg i eftersom jag hade en rejäl klick att göra av med. Det blir säkert lika bra med mindre.
Hamburgerbröd med surdeg
16 st
250 g rågsurdeg
12 g jäst
1/2 dl rapsolja
4,5 dl vatten
2 tsk honung
1,2 l vetemjöl special
1 tsk salt
solrosfrön eller sesamfrön
Kör surdeg, jäst, rapsolja, vatten, honung och mjöl i assistent på låg hastighet i 8 minuter. Tillsätt saltet och kör i 8 minuter till på högre hastighet. Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar. Knåda sedan degen lätt, och forma 16 platta bullar. Degen är ganska lös, men det ska den vara, arbeta med mjölade händer. Nagga bullarna. Låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla sedan med mjölk, och strö på solrosfrön eller sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 12 minuter.
Söndagen då? Jovars, jag har hejat och tjoat på min ytterst bollbegåvade 6-åring (jag - partisk, nähä...) som har spelat inomhuscup, muttrat lite över att det inte har varit lika varmt som igår, och slutligen lagat rödbetor med feta- och citroncreme. En helt OK dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar