torsdag 30 april 2009

Riktigt goda surdegsbröd

Åh bröd! Nu har jag nog hittat ett bra grundrecept och metod som ska funka för brödbakning och heltidsjobb! Som jag skrev i förra inlägget har jag bakat Martins "Utan särskilda krusiduller" och Rebeccas tranbärs- och valnötsbröd. Det senare gjorde jag precis enligt receptet, och bakade ut som två limpor i formar (blev lite kletig deg, så det kändes säkrast så), medan jag twistade till det förstnämnda en aning. Så här gjorde jag:

Helkornslimpor med bovete och pumpafrön
2 st

Kväll dag 1
1 dl hel dinkel
1 dl helt bovete
1 dl pumpakärnor

Lägg ovanstående i en bunke, häll över ca en liter kokande vatten, och låt stå över natten.

100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g ljummet vatten

Blanda, låt stå i rumstemperatur över natten. (Jag låter bunken stå på nedersta hyllan i ett överskåp, med lysröret därunder tänt. Det blir ca 28 grader varmt, och surdegen kommer igång fint.)

Morgon dag 2
400 gram rågsurdeg enligt ovan
de blötlagda kornen/fröna från gårdagen, sköljda och avrunna
500 g vatten
10 g jäst
500 g vetemjöl special
200 g rågsikt
200 g grahamsmjöl

Blanda jästen med vattnet. Kör allt utom saltet i assistent på låg hastighet i 12 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten till medel, och kör 10 minuter till. Låt jäsa över dagen (jag hade bunken ute i rumstemperatur, men det hade säkert funkat bra att ha den i kylen).

Efter jobbet dag 2
Häll ut degen på en mjölad arbetsyta. Forma till två limpor, men knåda inte för mycket. Låt jäsa en dryg timme. Degen kan flyta ut, det kan man hindra genom att antingen använda formar, eller att liksom dra upp bakplåtspappret mellan limporna (mjöla sidorna ordentligt!) och på utsidan, och sedan svepa en kökshandduk runtom, som liksom håller in kanterna.

Sätt in limporna på 275 grader, tillsammans med ett par isbitar längst ner i ugnen (på en oöm plåt, eller i en ugnsfast form). Efter 15 minuter, öppna ugnen för att vädra ut ånga, och sätt in en stektermometer i en av limporna. Sänk samtidigt värmen till 230 grader, och låt stå tills innertemperaturen är 98 grader. (För Martin tar detta ytterligare 15 minuter, i min ugn tog det nästan 30.)

Toppenbröd! Bild kommer i ett senare inlägg!

1 kommentar:

Etta sa...

Goa glade bagaren bakar även på Valborg!!Hoppas ni får en trevlig helg.