torsdag 28 maj 2009
onsdag 20 maj 2009
Förra lördagens middag
Fläskfärsbollar i tomatsås med citron, vitlök och salvia
3 port, eller 2 vuxna och 2 barn
400 g fläskfärs
rivet skal av 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
1 ägg
salt och vitpeppar
rejält med olivolja till stekning
1 burk krossade tomater, jag använde Muttis finkrossade
1/2 tomatburk vatten
1 kycklingbuljongtärning
pressad saft av 1 citron
1 msk färsk salvia, finhackad
salt och svartpeppar
till servering:
riven parmesan
pinjenötter
Blanda fläskfärsen med citronrasp, vitlök, ägg, salt och vitpeppar. Forma små bollar, det blir ca 25 st. Hetta upp olivoljan i en traktörpanna, och placera ut färsbollarna i ett lager. Vänd dem, så att de blir lätt stekta runtom, och häll sedan på tomatkross och vatten. Tillsätt buljongtärning, citronsaft och salvia. Låt puttra utan lock i 10-15 minuter (medan pastan kokar, typ). Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Varför jag använder vitpeppar i färsen och svartpeppar i såsen? Ingen aning, det kändes rätt så bara. Servera med riven parmesan och pinjenötter.
torsdag 14 maj 2009
Gullunge
onsdag 13 maj 2009
Utflyktstips
Läs mer här, och gör ett besök, vetja! (Och passa i så fall på att hälsa på mig på jobbet, jag sitter bara 100 m därifrån.) Alnarpsparken är dessutom fantastiskt fin att promenera och picknicka i!
tisdag 12 maj 2009
Ljuvliga färska kål!
Nåväl, här har vi kvällens middag. Lite tillbaka på LCHF-spåret igen, vilket är behövligt efter att vågen börjar antyda obehagligheter...
Jag köpte färsk vitkål i veckan, och jösses så gott det är! Jag skulle lätt kunna äta direkt av huvudet, som ett äpple. Men idag hamnade kålen i traktörpannan, tillsammans med lite purjo, kummin och creme fraiche, bara så att det binder ihop. De svarta prickarna som syns på bilden är belugalinser, som jag hade lite kokta rester av i kylen, som behövde ätas upp. Funkade bra att röra i, men tillförde inget. Korven är Scans bratwurst. Senap till är obligatoriskt.
Men hallå, det här var väl ingen schlagermat, tänker kanske ni? Nej, verkligen inte, men kvällen är ju inte slut, eller hur? Det kommer att vankas minicrustader med skagenröra, grissini med fetaröra, och jordgubbar och choklad. Köpte visst en flaska rosévin också. Fast bara en halvflaska, det är ju faktiskt tisdag ;-)
måndag 11 maj 2009
Listar lite, bara
* fått hjälp av 6-åringen med lite utplantering av kryddor och blommor,
* äntligen gjort en jobbig grej på jobbet som jag varit nervös för, men som gick över förväntan,
* sopat hundratals myror av en 3,5-åring, som var tvungen att pilla lite i deras bo...,
* konstaterat att jordnötter i surdegslimpan blir nyttigt, men inte sådär jättegott, samt
* blivit påmind om att det där internet liksom hänger ihop, på gott och ont.
söndag 10 maj 2009
Galet god paj
Dagens "surdegs-deg" ska snart bakas ut till limpor. Jag har jordnötter i degen idag. Sedan har jag lagat lammfärsbiffar med fetaost och färska örter. Helt OK, men inget som känns direkt blogg-motiverat. Det jag hade tänkt ägna dagens inlägg åt är nämligen efterrätten - en makalös rabarberpaj.
Rabarberna är perfekta att göra paj av nu, välväxta, men inte sådär grova och trådiga som måste skalas. Jag var fortfarande lite hög på kombinationen rabarber och rosenvatten efter gårdagens pannacotta, och hade därför i en liten skvätt i pajen också. Mängden kan tyckas liten, men man får inte överdosera rosenvattnet, då smakar anrättningen tvål istället. Sedan associerade jag vidare till pistagenötter och kardemumma - ja, ni hör ju att den här pajen ropar efter att bli lagad, eller hur?!
Rosendoftande rabarberpaj med pistage och kardemumma
0,5 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
0,75 dl pistagenötter
2,5 dl dinkelsikt (eller vetemjöl)
1 dl råsocker
rivet skal av 1 citron
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150 g smält smör
5-6 dl skurna rabarberstjälkar
1 tsk rosenvatten
1 dl strösocker
0,5 msk potatismjöl
Rosta havregrynen lätt i en torr stekpanna tills de börjar dofta gott, akta så de inte bränns. (Det går bra att hoppa över rostningen också, men jag inbillar mig att det sätter lite extra smak på degen). Kör pistagenötterna finhackade i matberedare. Blanda havregrynen med nötter, dinkelsikt, råsocker, citronskal, bakpulver och kardemumma i en skål. Rör sedan ner det smälta smöret. (OBS! Smaka inte av smeten, om du inte har en väldigt bra självbehärsknings-dag. Så, nu är du varnad.) Tryck ut degen i en pajform, den är väldigt kladdig, så använd baksidan av en sked.
Blanda de skurna rabarberna med rosenvattnet, bred sedan ut dem över pajdegen. Strö över sockret blandat med potatismjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, i 20 minuter.
Servera förslagsvis med vaniljgrädde enligt följande: 2 dl vispgrädde + 1 dl creme fraiche luftigt vispade och smaksatta med 1-2 msk socker och en knivsudd vaniljpulver.
lördag 9 maj 2009
Dags för mat!
Ett bättre foto-objekt var efterrätten - pannacotta med rabarberkompott. Det blev gott, men inte sådär toppenperfekt att jag lägger upp recept. Pannacottan blev lite för stabbig (för mycket gelatin, förmodligen), och kompotten nästan lite väl syrlig. Jag hade citron i den, och sedan använde jag mig av snilledraget att kombinera rabarber med rosenvatten (fick iden här). Det var en riktigt lyckad kombination, den ska jag leka vidare med.
Bilden blev bra, och tanken var god - det får duga!
torsdag 7 maj 2009
Det blir väl helg snart, åtminstone...
Däremot har jag lovande surdegslimpor på jäsning, faktum är att jag ska gå och skjutsa in dem i ugnen nu! Och till helgen ska det skapas av rabarber!
tisdag 5 maj 2009
Idétorka och bloggtips
Nähäpp, det var ju inte mycket att skriva ett inlägg om. Men för att ni inte ska känna att ni surfade hit förgäves, så rekommenderar jag att ni klickar er vidare till den fantastiska bloggen Innan du fanns. Jag har ingen egen erfarenhet av IVF och allt vad det innebär, men blir klokare och mer ödmjuk av att läsa om det här parets resa. Läs den från början, och du kommer att bli fast, jag lovar. Fantastiskt underhållande och gripande!
måndag 4 maj 2009
Jo, syrran!
Och tack för senast, förresten!