onsdag 9 december 2009

Kryddig lammfärslimpa

Som så ofta utgår min middagsplanering från vad som är mest i behov av uppätning i kylen. Idag fanns lite rester av kokt ris, som fick åka ner i en köttfärslimpa på lammfärs tillsammans med aprikoser och lite sköna kryddor. För att maximera smaken fräste jag kryddorna tillsammans med lök och tomatpuré innan de åkte ner i färsen. Resultatet blev en annorlunda men väldigt god köttfärslimpa, som vi åt tillsammans med kålfräs och Bodarpsgårdens hallonketchup. Har man inte hallonketchup, så blir det säkert väldigt bra med chutney av något slag.


Lammfärslimpa med aprikoser och varma kryddor
4 port

8 torkade aprikoser
1 dl vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk koriander
några drag med svartpepparkvarnen
1/2 dl tomatpuré
rivet skal av 1/2 citron
500 g lammfärs
1/2 tsk salt
1 ägg
2 dl kokt ris

Börja med att klippa aprikoserna i strimlor och blötlägga dem i vattnet. Hacka löken och vitlöken och fräs dem i medelsvag värme tills de blir gyllene och mjuka. Tillsätt sedan kryddor, tomatpuré och citronskal, och fräs någon minut till. Häll över tomat- och lökfräset på en tallrik och låt svalna en stund. Blanda lammfärs och salt. Rör sedan ner ägg och ris, och aprikoserna tillsammans med blötläggningsvattnet. Blanda till sist i tomat- och lökfräset. Forma en köttfärslimpa i en smord ugnsform, och grädda i 175 grader i 60 minuter.

3 kommentarer:

Etta sa...

HMMM. Låter gott, men blev det inte sött m aprikoserna? Kan man kanske sätta torkade tranbär/äpplen ist? Förstår iden. Lagade lamm och kålgryta/soppa i veckan och det gick åt som smör. Lök, vitlök lammfärs, vikål peppar, rosmarin, spiskummin, buljong, salt...

Etta sa...

Söta söta! Har du helt gett upp din blogg?

Annica sa...

Hallå själv söta! Nix, inte gett upp, bara prioriterat verkligheten lite bara...