tisdag 8 december 2009

Godis!

I helgen började julförberedelserna på allvar hemma hos oss! Pepparkakorna och lussekatterna är klara, och dessutom har jag gjort två sorters julgodisar till en glöggbjudning hemma hos goda vänner i lördags. Den ena sorten var en skapelse av vit choklad och kondenserad mjölk som skulle stelna i kylen för att sedan skäras i rutor. Det receptet är fortfarande under utveckling, kan man säga, för rutorna blev ohyggligt kladdiga, och fick tryckas ner i knäckformar för att kunna hanteras alls. Den andra sorten däremot, blev riktigt bra! Eftersom det var en hel hög med barn som skulle äta, så blev det en barnvänlig variant. Annars hade lite sprit i inte varit fel... 4-åringen har döpt dem.


Marsipanisar
ca 45 st

250 g ljus choklad
100 g mandelmassa
50 g valnötskärnor
2 msk honung
1 krm ekologiskt vaniljpulver
knäckformar

Blanda mandelmassan med valnötter, honung och vaniljpulver i matberedaren. Eller för hand, riv i så fall mandelmassan först och hacka valnötterna ganska fint. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Smeta ut ca 1/2 tsk choklad i varje knäckform, på botten och upp längs kanterna med baksidan av en tesked. Forma små kulor av mandelmassesmeten (använd två teskedar, det är kladdigt!) och lägg en i varje form. Skeda sedan över choklad och bred försiktigt ut den så att mandelmassesmeten täcks. Låt stelna.

Inga kommentarer: