torsdag 14 augusti 2008

Kul affär

Idag begav jag mig till Malmö för att ta ett konformatörsmått. Konforma-que? Jo, ett konformatörsmått tar man om man ska måttbeställa en hatt, i mitt fall en doktorshatt, som jag ska pryda huvudet med på promotionshögtiden i Uppsala i oktober. Silly me trodde att man kunde ringa och beställa sin hatt, bara man hade ett mått på huvudomfånget. Men si, så enkelt var det nu inte alls, ett konformatörsmått var man tvungen att ha, och det kunde minsann inte vem som helst ta, utan jag fick vackert bege mig till Westerblads Hattaffär i Malmö. Väl där förstod jag att det inte var så enkelt som att mäta kors och tvärs med ett måttband över skallen... Jag fick en hattliknande tingest nedtryckt över huvudet, ganska ont gjorde det, och så var det piggar som stack upp i ett visst mönster, orsakat av min huvudform. Piggarnas mönster gjorde hål i en papperslapp, som den vänlige affärsinnehavaren lade i ett kuvert, som jag nu ska skicka till hattmakaren. Hatten görs nämligen för hand. Nej, det är inte billigt.

Själva poängen med det här inlägget var nu inte att prata hattmakeri, utan det jag ville komma till var att jag på vägen till hattaffären passerade den ekologiska butiken "Astrid och aporna". Jag hade hört talas om den förut, men aldrig varit där. Men vilket ställe! Allt de säljer är ekologiskt - och vegetariskt. I frysdisken fanns vegetarisk grillad anka (nej, jag skämtar inte), vegetarisk kyckling, en massa skaldjurssubstitut och andra märkliga grejer. Sojafärs och sojakorvar förstås, men även en hel del torkade köttliknande produkter. Här är det inte svårt att vara vegetarian, tänkte jag. Och missförstå mig inte nu, jag försöker inte ironisera, jag blev riktigt fascinerad. Men inte ett dugg sugen på att testa ;-)

Och det fanns så mycket mer - först gick jag bara runt och tittade, visste inte om jag skulle handla något, men så kom jag till chokladhyllan... Dags att hämta en varukorg. Det fanns en massa olika märken av choklad, vissa kände jag till, andra inte. Kunde definitivt inte låta bli att köpa två chokladkakor av mörk choklad smaksatt med ros respektive lavendel i jättesöta rosa och lila förpackningar! Och te! Hur många sorter som helst, massa olika yogi-teer som jag redan är fast för, och en hel drös andra... köpte några förstås. Och det fanns torrvaror, konserver, kakor, hudvård... Jag köpte maskrosläsk. Johodå. Men jag har inte provat den än.

Jag kommer att åka dit igen. Jag som tidigare varit imponerad över Mossagårdens breda ekologiska utbud (det är jag fortfarande, särskilt som jag kan beställa det ända hem) - här fanns mer. Mycket mer. Och jag är ju ingen obligat eko-nisse (som flertalet av de övriga kunderna såg ut att vara, om jag får tillåta mig att vara lite fördomsfull ;-) utan mest fascinerad över alla, för mig, nya matvaror. Lovely.

Nähäpp, nu ska jag gå ner och prata ekonomi med maken. Budgivning pågår...

Inga kommentarer: