måndag 9 november 2009

Paj till far

För ett par veckor sedan skapade och lagade jag den här äppelpajen när vi hade goda vänner på besök. Jag blev väldigt nöjd med såväl utseende som smak, men glömde alldeles bort att fotografera skönheten. Läge att laga den igen alltså, och det blev till Fars dag igår när både min och mina barns far satt kring bordet tillsammans med sina samlade avkommor :-)

Det här är ett bra recept om man: a) har gott om äpplen och vill göra paj, men är trött på äpple-kanel-grejen; b) har frysen full av äggvitor efter att ha använt en massa äggulor till glass; eller c) vill använda sin fånigt dyra, grymt fula men väldigt praktiska spritsgrej som man "råkade" köpa på ett Tupperware-party..


Äppelpaj med gröna russin och kardemumma

pajskal:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl (byt gärna ut 0,5 dl mot skrädmjöl, havregryn eller något annat kul)
1 msk socker
1 msk psylliumfrön (inte nödvändigt alls, men skalet blir skojigt prickigt och GI-värdet sänks marginellt)
3 msk vatten

äppelfyllning:
3-4 ganska stora äpplen
1,5 dl äppeljuice
1 dl råsocker
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 dl gröna russin
rivet skal av 1/2 citron
0,5 msk potatismjöl + någon msk vatten

marängtopping:
3 äggvitor
0,75 dl socker

Kör smör, mjöl, socker och psylliumfrön i matberedare till en deg. Häll i vattnet medan maskinen går. Tryck ut degen i en pajform (har du "råkat" köpa en sådan här så kan du ju använda den, men räkna inte med många sekunder i tidsvinst..) Låt formen med degen kallna i kylen en halvtimme, eller tio minuter i frysen. Förgrädda i 200 grader, 10 min.

Skala och skär äpplena i små bitar. Koka dem mjuka i äppeljuicen tillsammans med socker, kardemumma, russin och citronskal, det tar 5-15 min beroende på äppelsort och bitarnas storlek. Blanda potatismjöl med lite kallt vatten, häll i äppelkoket och låt koka upp.

Hit går det jättebra att förbereda. När det är dags att grädda av pajen, häll i äppelkrämen i pajskalet. Vispa äggvitor och socker tills det är fast nog att spritsa, och gör sedan små toppar över hela pajen. Det går förstås bra att bre ut marängsmeten också. Grädda pajen i 150 grader i 15 minuter, eller tills marängen har fin färg på topparna.

Pajen är god som den är, men glass till gör absolut ingen skada.

Inga kommentarer: