torsdag 16 oktober 2008

Rundvandring utan bilder

OK, lite lösa inredningsfunderingar. Huset är stort, 218 kvm plus källare under hela huset. Takhöjden är enorm, typ 3 meter, kanske mer. Från entren ser huset ganska pampigt ut, men jag vill åstadkomma en känsla av hemtrevnad, det får inte bli snobbigt. Lite lantlig stil, fast inte småplottrig. Man ska kunna komma in och känna sig som hemma, även om man är gäst. Men eftersom vi flyttar från 130 kvm så har vi inte på långt när möbler så det räcker, så det blir att fylla ut efterhand i takt med att ekonomin och tiden tillåter det. Tur att det är gratis att fantisera!

Köksväggarna är idag målade i en mörkt grön färg, köksinredningen är vit med guldfärgade knoppar/handtag. Vitvarorna är vita, köksfläkten typ krom. Golvet är i trä, kanske körsbär. Taket är furu med infällda spot-lampor, det finns även bröstpanel i furu på en vägg, men ganska lite totalt. Här tänker vi måla tak och bröstpanel vit, och väggarna i en väldigt mild grön färg, kanske ljust salviagrönt. Köksluckorna är fina, och vitvarorna nya och fräscha, så de behåller vi förstås. Golvet är också helt ok.

Det stora vardagsrummet på bottenvåningen har en väldigt vacker gammaldags tapet, men den har en del fläckar som blir svåra att täcka över. Det har varit en fuktskada i ett hörn, och det syns förstås på tapeten. Förmodligen kommer vi att försöka hitta en snygg tapet med samma känsla, milda färger och yta med lite lyster. Men det blir ganska många kvadratmeter, och jag misstänker att en sådan tapet kan vara dyr, så det återstår att se när det blir av. Golvet är någon slags parkett, helt ok.

På nedervåningen finns också två mindre rum intill varandra, ett av dessa kommer vi nog att ha som gästrum, och det andra som bibliotek, typ. Båda rummen har ljusgråa väggar och behöver inte målas om.

På övervåningen finns fyra sovrum, ett av dessa kommer vi att ha som arbetsrum och hemmakontor. Det rummet är verkligen i behov av uppfräschning, där finns gamla väggfasta hyllor, fläckig tapet, och bucklig heltäckningsmatta... Dock får det nog vänta lite, sovrummen känns mer prioriterade.

Vårt sovrum är idag målat i en mycket märklig mörk-korall-orange-röd kulör. Jag lutar åt en mild gul ton här. 5-åringen paxade det minsta sovrummet första gången vi var där, det är tapetserat i blått och han gillade färgen. Inget att åtgärda alltså. 3-åringen får ett stort rum, som idag är målat i en beige-rosa färg. Vi kommer att måla om där, och frågar man honom så ska det bli blått och orange. Hoppas det är förhandlingsbart ;-).

Det finns ett badrum med dusch på ovanvåningen, inte direkt nyrenoverat, med svagt flammigt mönstrad våtrumstapet och marmorfärgat plasthandfat. Fullt funktionellt dock, även om vi väl lär göra om det på lite längre sikt. Det finns en liten toalett på nedervåningen också, helt nyrenoverad i vitt och mörkgrått.

Sådär, det var en liten rundvandring, källaren (där jag kommer att ha ett eget rum!) och trädgården får jag återkomma till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Parkettips! Om man inte vill lägga ner miljoner på en golvslipare, funkar det utmärkt med parkettvax Johnson&Johnson.Stryk över parketten, låt tårka en timme, torka bort resterna och VIPS så ser golvet ut som nytt. Fantastiskt!

gabbiz sa...

Köksidéerna låter jättebra, precis så skulle jag också göra.

Jag skulle inte välja gult i sovrummet, vi hade det från början när vi bodde i lägenheten. Svårinrett, omysigt och alldeles för ljust när man vill sova längre än till kl. 5 på sommaren.. Vi hade lila sen, blåbär & mjölk och syrén, underbara kulörer som jag dock inte skulle valt idag. I huset har vi ju en varm, naturlig beigebrun kulör som heter Torv, den är helt perfekt. Ska det vara ljust i sovrummet skulle jag välja en bruten vit. Men det är ju bara jag. :)

Mitt tips är f.ö. alcro.se där det finns ett färgsättningsprogram där man kan få en känsla för hur en viss kulör ser ut på en hel vägg, eller hur den ser ut tillsammans med en annan kulör eller till en viss sorts möbler, etc. Hängde lite där när vi valde grå kulör till badrumspanelen. Det blev mussla, vi är otroligt nöjda.

Och nu vill jag verkligen göra om i hallen och måla alla lister vita. Ork och sånt var det, ja..

Annica sa...

Åh, stort tack båda två för parkettips och alcro.se. Har tänkt att det måste finnas något sådant program, är lite rädd för att det ska bli fel. Måste ju finnas något motsvarande hos tapetföretag också? Har bara inte börjat kolla än..

~ Kaffemoster ~ sa...

Låter som ni har massor av tankar och idéer. Vad roligt det måste få vara att inreda, minns hur det var när vi flyttade in för 10 år sen *avis*

Vad gäller gult i sovrum håller jag inte alls med Gabbiz. Vi har gult i vårt och har haft det i 10 år. Provmålade en vägg med massor av olika gula nyanser och tittade på det i olika ljus under 14 dagar innan vi bestämde oss. Vår gula är en varm gul. Vita möbler, vita gardiner, vitt överkast och sedan kuddar på sängen som färgklick är perfekt. Lätt att byta färg på kuddarna. Och ljust blir det inte, trots att vi har tre fönster, varav ett är i öster där solen går upp. Mörkläggningsgardiner fixar det. Kan lätt sova till 10 under sommaren - om vi får för dottern ;)

Tänkte tipsa dig om självhäftande schabloner som ett enkelt sätt att piffa upp en vägg utan att lägga ner förmögenheter. Finns på massor av ställen på nätet.