söndag 13 juli 2008

Sommarpaj!


OK, ni vet det redan - jag är långt ifrån GI-fanatiker, och bara för att det inte ska finnas någon tvekan kvar, här presenterar jag dagens eftermiddagsfika: pajen Pajen! Ett himla bra recept på en snabblagad paj, som faktiskt kan göras lite nyttigare än sin ursprungsversion. Då innehöll den 3 dl vetemjöl, men jag brukar byta ut en halv dl mot havregryn, och ca 1 dl mot någon form av fullkornsmjöl, vanligt vete eller dinkel. Smaksättningen i pajskalet kan varieras eller uteslutas. Idag hade vi mest hallon i fyllningen, fast även lite röda vinbär och jordgubbar. Man tager vad man haver!

Goda röda pajen

150 g smör
1/2 dl havregryn
1 dl fullkornsdinkel
1,5 dl vetemjöl (eller dinkelsikt)
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 - 1 liter röda bär, eller andra bär, eller vad du nu kan komma över
1/2 dl socker (ta mer om du har sura bär eller rabarber)
1/2 msk potatismjöl

Smält smöret och rör ner havregryn, mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kanel (gärna direkt i smörkastrullen, så sparar du disk). Tryck ut degen i en pajform med baksidan av en sked. Fördela bären över, och blanda sedan socker och potatismjöl och häll över bären. Grädda i 200 grader, 20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna något och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

2 kommentarer:

~ Kaffemoster ~ sa...

Den ser otroligt god ut. Ska nog göra den tills på fredag för att fira semestern...

Kramis

Annica sa...

Ooh, semester måste firas! Glöm inte rosévin! (OK, kanske inte till pajen..) Kram!